BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


PALÓC HÁZ

 

Aktuális információk: Parád honlapja

Helyszín: Parád, Sziget u. 10.

Nyitva:

Hétfő: szünnap

Keddtől-vasárnapig: 10-16 óráig

 

Jegyárak:

Felnőtt:

Gyermek, nyugdíjas:


KEDVEZMÉNYES LEHETŐSÉG, HA PARÁD HÁROM KIÁLLÍTÓHELYÉRE (Asztalos Johák fafaragó kiállítása, Palóc ház, Tájház) ELLÁTOGAT, AKKOR ELÉG EGY HELYEN MEGVÁLTANI A KEDVEZMÉNYES JEGYET, MELY MIND A HÁROM KIÁLLÍTÓHELYRE ÉRVÉNYES.

Jegy a három helyre:

Mindhárom kiállítóhelyen ingyenes tárlatvezetés.

 Az 1770-es években épült ház, a Mátra vidéki faépítkezés utolsó megmaradt emléke, melynek első két sejtjét zsilipelt technikával építették. A harmadik helyiséget később, valószínűleg a család tagjainak szaporodása miatt toldták hozzá a XIX. század első harmadában.  1969-ban nyitotta meg kapuit, az akkor még Heves Megyei Múzeumi Szervezet egységeként, ez volt az első tájház Heves megyében. A pitvarból, szobából (házból) és kamrából álló lakóház egyszerű bútorokkal van berendezve, melynek berendezési tárgyait Morvay Judit és Csilléry Klára gyűjtötte Parádon és a szomszédos Bodony településen a hatvanas évek elején.


A több mint 220 éves épületben megtalálhatóak a korabeli palóc építészeti stílusjegyek. A ház ajtaja a pitvarba nyílik, amely tároló helyiség volt. Jobbra a szoba (ház) található, a kürtös kemencével, mely a főzésen, meleg adáson kívül alvásra is szolgált. Itt található a tűzlóca, vízlóca és a főlóca, a kecskelábú, keményfából készült asztal, a gyerekállóka, és a nagy kelesztő teknő, valamint a főzéshez szükséges eszközök is.


A nők a kamrában aludtak, ott tartották az ácsolt vagy festett ládáikban a saját és gyermekük holmija mellett a férjeikét is.

A portán megtalálható a hidas ól (disznó ól), és a csűr is, mely szintén zsilipelt technikával készült. A csűr választja el az udvart a kerttől, mely az úttal párhuzamosan épült. Három részről nyitott, szérűként használták, kocsit, szerszámokat, földműveléshez szükséges eszközöket tároltak itt. A jobb oldali részén található az istálló, ahol az állatok mellett a férfiak is gyakran aludtak dikókon.

A palócokra sokáig jellemző volt a nagycsalád, volt, hogy 25-50-en is éltek ebben a házban. A parádi porta jelenlegi berendezése szerint két idősember, két másik pár és gyermekeik éltek itt.

A Palóc ház hat év szünet után, 2013. márciusától fogadja újra a vendégeket, a három épületrészen tetőfelújítást végeztek.

Ugrás az oldal tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!