BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Helytörténeti túrák Parádon, Parádfürdőn, Bodonyban, Parádsasváron


Érdeklődni: 30/831-5813

E-mail: paraditurizmus@gmail.com


Béres Magdi (Léna)

 

Mindig régész vagy csillagász szerettem volna lenni. Az életben azonban gazdasági végzettségeim lettek, majd 40 évesen átképeztem magam népművelőnek. Régészet helyett a hagyományok őrzése, a múlt titkainak kutatása lett az életem, csillagászat helyett pedig ezoterikus területekkel foglalkozom. Örömmel kalauzolok embereket a palócok világába a 18. századtól napjainkig, vagy az arisztokrácia XX. század eleji fürdővilágába, érintve a Károlyiak építészeti örökségét és az Ilona-völgy természeti szépségeit is. A helytörténeti túrák, idegenvezetés mellett természeti túrákat is vezetek a vízeséshez.

Szabadidőmben az íráskényszeremnek hódolok. Eddig öt könyvem jelent meg a szociográfiától a regényig, s még vannak kiadásra váró műveim.

Léna honlapja

----------------------------------------------------------------------------------

Vezetett túrák - 10 főtől

 

Palócúton - a palóc népi kultúra bemutatása Parádon, séta három kiállítóhely megtekintésével, és igény esetén a kosárfonó kiállításának, és a templomnak a megtekintése.

Az 1770-es években épült Palóc ház, a Tájház és Asztalos Johák népi fafaragó hagyatéki kiállításának tárlatvezetéses bemutatása, melyek egymásra épülnek - Palócok a XVIII századtól napjainkig. Igény esetén megtekinthető még Baji Imréné kosárfonó kiállítása és a Szent Ottíliára felszentelt római katolikus templom is. A visszafelé úton egy üvegcsiszoló műhely és bolt megtekintése a Kristály úton.

A túra gyalogosan a parádfürdői buszmegállótól és vissza 3 órát vesz igénybe. Díja 1000 Ft/fő illetve megállapodás szerint és a belépőjegyek.

 

Parádfürdő- egy letűnt kor nyomában.

Séta az alsó és felső parkban, érintve a Károlyiak által épített épületeket. Néhány gondolat az Ilona völgyről, és Jámbor Vilmos kertész munkásságáról. A tanösvény első pontja - Etelka-táró, Rákóczi fa, strand, Pletykafa története, az állatkert és a kórházban lévő ásványvíz gyűjtemény megtekintése, Parád gyógyvizeinek bemutatása, túra a timsós tavakhoz. Az arisztokrácia fürdővilága és a SZOT időszak emlékei. Kórház és Freskó étterem, Erzsébet Szálló. A Cifra Istálló és a Kocsi múzeum megtekintése. A túra kb. 3 óra, a túra díja 1000 Ft/fő illetve megegyezés alapján és a belépők a Kocsi Múzeumba.

 

A 300 éves üveggyártás a Mátra északi lábánál

A Parádi Üveggyártás nyomában Parádsasváron.

Az üveggyár bezárása után sajnos a 300 éves ipar megszűnt a környéken, de 2013 tavaszától egy kis Manufaktúrában megtekinthető és kipróbálható az üvegfúvás, két üvegcsiszoló mester műhelyében, boltjában pedig az üvegcsiszolás fortélyait is megismerhetjük, ahol vásárlás is megoldott. Az önkormányzat 2014 őszétől megnyitotta a Kristálygaléria és Üvegkiállítás Múzeumát, ahol az üveggyártás folyamatait, termékeit láthatjuk. Megtekintjük a Károlyi kastélyt kívülről, ahová igény esetén 1 órás túra is megtehető, 1000 Ft/fő díjért, ha nincs sok vendég. Valamint láthatjuk az Ybl Miklós által tervezett Ivócsarnokot, ahol a Parádi vizet palackozták. A túra külön busszal, saját autókkal vagy helyi járattal történik. A túra időtartama 4 óra. Ára 1000 Ft/fő illetve megegyezés szerint, valamint a belépőjegyek, illetve a helyi járaton történő utazási költség.

 

Bodonyi kirándulás

Helyi járattal megközelíthető kis zsákfalu látnivalóinak megtekintése. Népművészeti ház, Kincsesház, Múlt és Jelen Kiállítás, Les Norbert fazekas. Szent Mihály római katolikus templom. Gyalogtúra lehet a Horgásztóhoz, vagy a Kopasz hegyi Kilátóhoz. A túra időtartama 4-6 óra - attól függ, akarnak-e túrázni. Díja 1200 Ft/fő illetve megegyezés szerint, és a belépőjegyek, illetve a helyi járaton történő utazási költség.

 

Természetbeni túra a Bükki Nemzeti Park Ilona-völgyi tanösvényén, - melyet a Tegyünk Parád Kincseiért közösség kibővített -  a vízeséshez.

Indulás Parádfürdő, Rákóczi fától.

Érintünk néhány helyet a tanösvényen, a túra végén az Ilona-vízeséshez érünk.

A túra 4-5 órás. Hossza oda-vissza kb. 11 km.

Díja: 1200 Ft/fő

Könnyített túra: autókkal elmenni a Szent István kútig. Onnan gyalogosan az Ördöggátakhoz, majd az Ilona patak mellett haladva az Ilona-vízesésig, a Timsó táró is felkereshető egy kis kincskeresésre.

Ideje: kb. 2-3 óra

Díja: 800 Ft/fő illetve megegyezés szerint.

 

Kitekintő - programlehetőségek 45 km-en belül

Ezek egyedileg is kivitelezhetőek, ha csoportos igény van, programok összeválogatásával is meg lehet szervezni. A díj program és idő függvénye.

 

1. Recsk (Bányászmúzeum, Nemzeti Emlékpark) - Sirok (Vár, sziklák, tájház) - Bükkszék strand.


2. Eger (történelmi belváros, érintve a Bazilikát, Líceumot - itt akár program a Varázstoronyban - Várat) - Szilvásvárad Szalajka-völgy (Kisvasúttal fel a Fátyol-vízeséshez, gyalog vissza) - Utána vissza Egerbe, irány a Szépasszony-völgy (Borkóstoló, borvásárlás)

3. Galyatető (Felújított kilátó) - Mátraszentimre (Ásványház, Múzeum, Bolt) - Kékestető - Gyöngyös (Mátra Múzeum) - lehet ütemezni hazautazás alkalmára is.

4. Kisnánai vár, Verpeléti várhegyen lévő vulkán kúp

 

 

Étkezési lehetőségek:


1. Hegyi patak panzió Parádsasvár

http://www.ittjartam.hu/paradsasvar/szallasok/hegyipatak-panzio/?gclid=CPj96tTY1bwCFQ_HtAodHXQAnw

2. Tura Camping Parád és Parádsasvár között

http://turacamping.hu/etterem.html

http://www.szallasinfo.hu/tura_camping_parad/

3. Parádi Kisvendéglő Parád

http://paradikisvendeglo.hu/eteleinkrol

4. NO1Caffee étterem Parádfürdő

http://www.no-caffeevendeghaz.hupont.hu/

5. Erzsébet Park Hotel Parádfürdő

http://www.erzsebetparkhotel.hu/

6. Hubertus étterem Parádsasvár

http://www.khs.hu/st_hubertus_etterem/

Ugrás az oldal tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!