BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


CIFRA ISTÁLLÓ ÉS KOCSIMÚZEUM

 

Cím: Cifra Istálló, Kossuth út 217.sz.


Nyitvatartás:

Szünnap:

Belépőjegyek:

Felnőtt:
Diák/Gyermek/Nyugdíjas/Csoport:


Aktuális információk: kocsimúzeum


Telefon
: 06-30/594-12-01


E-mail
: cifraistallo.kocsimuzeum@gmail.com 

Gróf Károlyi György fényűző istállót építtetett a fürdőtelepi kastély mellé, melynek terveit Ybl Miklós tervezte, mivel a kastélyhoz tartozó korábbi istálló leégett. A Cifra-istálló 1869-1880 között épült, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, favázas épület, melynek két szárában háromhajós istálló, középső részében faoszlopokkal alátámasztott mestergerendás kocsiszínek találhatóak. Az utcavonalon a kerítés is hasonlóan díszes. Az istálló fogatain történt a vendégek utaztatása Parád- Parádsasvár, Parád-Kápolna Vasútállomás között (a Recsk-Parádfürdő Vasút Állomás megépülése után  -1877- pedig Parád-Recsk között), valamint a Parád-Eger útszakaszokon.


Ma Kocsimúzeum működik itt melyet 1971-ben hoztak létre a hazánkban rendezett Vadászati Világkiállítás alkalmából. A kocsigyártás történetét bemutató kiállításon öt teremben láthatóak a kocsizás fejődését bemutató különböző kocsifajták, a parasztszekértől a legelőkelőbb hintókig, megtalálható a hajtószán, városi szánkó, vadászatra használt négykerekű, konflis, fiáker is.


A kiállítás legérdekesebb tárgyai a XIX-XX. század jellegzetes, Magyarországon gyártott, illetve használt járművei. A különleges magyar hajtókocsik közül látható pl. az ún. cseklészi típusú, félfedeles „Eszterházy” kocsi, a fóti típusú „Károlyi” hajtókocsi, a Kölber gyártmányú „Gavallér” kocsi; legreprezentatívabb járműve az esztergomi díszhintó. 

 

A kiállítás részeként a bognár-, kovács- és szíjgyártó mesterség szerszámai is megtekinthetőek.

 

A Cifra istálló bal szárnyában, az eklektikus stílusú, fagerendás, vörös téglás épület márvánnyal borított istállóiban pedig ma is láthatunk lovakat.Ugrás az oldal tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!