BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Timsós-fejtés

Feltöltés alatt...

A Timsó-táróhoz új ösvény vezet!!!


Az eredeti turista útvonalon patakon való átkeléssel volt elérhető a timsós-fejtés.

A kiszámíthatatlan vízfolyás, gyakran sáros, járhatatlan szakaszok miatt az állomás egy kis kerülővel, párhuzamosan haladva az erdőben, erdészeti utakon közelíthető meg.

Az új út a Sándor-réti volt gépállomás épületei után balra, áthaladva a hídon, majd rögtön jobbra kanyarodva, a patak mellett folytatódik, melyen turista jelzésekkel segítjük az állomáshoz való eljutást.


Ez a weboldal két tábláról is elérhető, az útbaigazító tábláról, illetve a Timsó-táró helyszínéről.


A Veresagyagbérc oldalában ma már felhagyott külfejtést láthatunk, ezt a bányát azonban nem érceket keresve nyitották meg, hanem a híres parádfürdői kórház fürdőihez szolgáltatott gyógyhatású anyagot.

A vulkányi működést követő hidrotermális (hévizes) folyamatok ezen a helyen nem kemény kovás kőzeteket és érceket hoztak létre, hanem agyagásványos elbontás történt.

A lebányászott alunittartalmú kőzetet a fürdő közelébe szállították, az ott ma is látható un. timsós kádakban vízzel árasztották el, a víz értékes, gyógyhatású anyagokat oldott ki a kőzetből. Ezt az ásványi sókkal dúsított vizet használták és használják fel a Parádfürdői Kórházban fürdőkúrákra.

A kalciumot és ként egyaránt tartalmazó kőzetben ma is folyik ásványképződés. Ha a meddőhányót alaposan megnézzük, üvegszerűen átlátszó, gyakran kissé sárgás, egymáson átnőtt oszlopokat, gipszkristályokat találhatunk, ezek ennek a ma is folyó ásványképződésnek a termékei.


 

A fotón gyerekek kincs keresés közben, akik kisebb nagyobb gipszkristályokat keresnek, többen találtak már igazi rombusz formájút is.


 

Forrás: Bükki Nemzeti Park

Fotó: Béres Magdi, Mátra Ásványház
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!