BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Gesztenyefasor

Feltöltés alatt...

A Károlyiak nem csak építészeti örökséget hagytak ránk, hanem természeti kincseket is.

Károlyi Gyula nemcsak neves vadász, az ő érdeme Parádfürdő parkosítása 1883-ban. Tevékenységének ma is élő bizonyítékai a fürdőpark százesztendősnél idősebb fái, melyeket még Jámbor Vilmos kertész ültetett, és ő honosította meg a Sándor-réti almásban a szabolcsi jonatán almát is.

Károlyi Gyula igen kedvelte a gesztenyefákat, melyekből sokat telepített a Parád környéki utak mentén. Így Parádfürdő és Recsk, Parád és Parádsasvár között és az Ilona-völgyben is kilométereken keresztül gesztenyefák magasodtak az utak mentén.

 


 

A gesztenyefák adták a Károlyi birtok úthálózatának a jellegzetességét. Nem csupán az utakat szegélyezték a kedvelt fákkal, hanem Parádsasvár felett egy gesztenyésligetet is telepítettek.

 

A gesztenyefák zöme már nincs meg, de az Ilona-völgyben Parádfürdőről indulva először hársfák övezik az utat, utána pedig gesztenyefák.

A híres fasorok mára már megtépázottak, csak részben láthatóak. Az 1880-as évek óta bizony a természet, és az emberi civilizáció, közlekedési hatások is tettek róla, hogy a valamikori védett fasorok mostanra már ritkább képet mutatnak.

 

Forrás: Csiffáry Gergely és Cs. Schwalm Edit: Parád (Száz magyar falu könyvesháza)

Fotó: Csikós Csaba

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!