BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Mélyszinti kutatás

Feltöltés alatt...

RM-104 sz. fúrás


Az 1960-as években mélyfúrásos kutatás kezdődött a felszín alatt nagyobb mélységben lévő - elsősorban a szubvulkáni andezithez kötődő ércesedés kutatására. A kutatást nagy mélységű (1000-1200 m) fúrásokkal végezték. Ilyen kutatófúrás helye látható útvonalunk mentén.


A fúrás kb. 500 m mélységben nagy nyomású, magas sótartalmú, langyos vizet fakasztott. A víz a nyomás alól felszabadulva szökőkútszerűen 10 m-nél magasabbra lövellt ki. A kifolyó vízből a nyomás és hőmérséklet csökkenésével karbonát vált ki, mely napok alatt fehér csillogó kéreggel vonta be a fűszálakat, a lehullott leveleket és minden tárgyat, ami a vízbe bekerült.


A vizsgálatok elvégzése után a fúrást lezárták, a természetes szökőkutat elfojtották. Mára már a fúrás betonalapját is elbontották, nyomai sem láthatóak.

 Az Ilona-völgy nyugati oldalán lévő Rm-104 sz. fúrásban már oligocén üledékek borítják az eocén andeziteket. A völgy keleti oldalán azonban vulkáni kúpok emelkednek, melyeket andezit és törmelékes vulkáni képződmények építenek fel. A Veresvár, Hegyes-hegy, Veresagyagbérc, Macskabérc, Hosszúbérc kúpjai alatt haladunk, amikor végigsétálunk a völgytalpon.

 

Forrás: Bükki Nemzeti Park

Fotó: Gyimesi Pál
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!