BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület


Cím: 3240 Parád, Kossuth út 128.

E-mail: paraditurizmus@gmail.com

Vezető: Horváth Géza 30/709-7583

Adószámuk: 18574131-1-10

 


 

1960. óta működik együttes a községben, egyesületté 1995. április 9-én alakult át, 57 alakuló taggal. A csoport több mint 50 éves fennállása alatt részt vett minden olyan kulturális rendezvényen, amelyet a Palóc tájegység különböző községeiben, városaiban rendeztek.

 


 

A szülőföldjét szerető és még jobban megismerő együttes évtizedek óta munkálkodik a palóc hagyományok megőrzésén, a néprajzilag még hitelesebb feltámasztásán és bemutatásán.


Az idős asszonyok útmutatásával maguk készítette és varratta gyönyörű népviseletben elevenítik fel a palóc népszokásokat a farsangtól a húsvétig, a május köszöntőtől az adventig, a karácsonyi betlehemezésig terjedő ünnepkörben.


Az egyesület nagy figyelmet fordít a palóc tárgyi kultúra emlékeinek megőrzésére. Parádon paraszt-bútorokat, szőtteseket, háztartásban használatos edényeket, viseleteket bemutató állandó kiállítást segítettek berendezni a Tájházban. A csoport nőtagjai művelik és átadják utódaiknak a régi hímzések, viseletek készítésének tudományát. A palócföldi hagyományok őrzésére, megóvására és továbbéltetésére alakult az egyesület. 

A fiatal lányok pántlikát, a férjezettek díszes csipkét, az idős asszonyok pedig karimát viselnek, a szoknyájuk rózsás kasmír anyag, fehér köténnyel. A férfiak bő gatyát, díszes inget, mellényt, kalapot hordanak. 

A színpadi koreográfiák látványosak és figyelemfelkeltők, a csodálatos, színes népviselet miatt. Minden egyes tag saját ruhát visel, amelyet a környezetükben élő öregektől vásárolnak, vagy velük készíttetik, hisz ők azok, akik tudják, hogy milyen a valódi palóc népviselet.


Az egyesület tagjai hetente egy alkalommal próbálnak, de ezen alkalmak mindig nagyon vidámak és bensőségesek.

 


 

A parádi palócok legfontosabb, leglátványosabb nyári programja a "Palócföldi Vigasságok" című rendezvény, melyen a környéken fellelhető tánc- és hagyományőrző csoportok mutatkoznak be, itt az egyesület házigazdaként vesz részt.

A csoport fennmaradása nagyon fontos, mert általuk a palóc hagyományok megmaradnak, ápolják és vigyáznak rájuk, mert velük vagyunk és leszünk egész emberek.


"A hagyományőrzés a nép számára olyan,
mint fának a gyökér - tud mibe kapaszkodni."


Munkájuk során eredeti forrásokból kutatják fel és állítják össze műsorszámaikat etnográfusok, koreográfusok és népzenekutató szakemberek segítségével.

Ugrás az oldal tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!