BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

GYÓGYÍTÓ VIZEK


Parádfürdőn és közvetlen környékén három, egymástól eltérő típusú, kiváló gyógyhatású víz található, amelyek gyógyászati értéke felbecsülhetetlen.


Timsós-vasas vízfürdő

 


A Parádfürdői Kórháztól mintegy 100 méterre található maga a timsóbánya, ahol az ásványi anyag bányászatát, annak gyógyászati előkészítését végzik. Kiépített hálózaton keresztül a bányából közvetlenül a kórház tárolómedencéibe jut el a timsós-vasas fürdővíz.

A kórház Krónikus Nőgyógyászati Osztályán a női meddőség különböző formáit kezelték a gyógyító hatású vízzel, mint például:

  • kis  medencei szervek elégtelen vérellátása, krónikus gyulladások fennállása
  • IVF-beavatkozások előtti felkészülés
  • súlytöbblet miatti hormonális elégtelenségek

Sajnos a Kórházban 2014. január elsejétől a nőgyógyászati osztály már nem működik, a timsós vizet még alkalmazzák.


Ásványvíz Gyűjtemény Parádfürdő 

A Parádfürdői Rehabilitációs Szakkórház épületében található az 1986-ban alapított ásványvízgyűjtemény, amely nyolc tárlóban mintegy 600 féle ásványvizet mutat be a világ 25 országából.

A vizeket nátrium tartalmuk alapján rendszerezték, a nagyon alacsony nátrium tartalmú úgynevezett asztali vizektől a nagyon magas nátrium- és magnéziumszulfát tartalmú keserű vizekig (pl. Ferenc József és a Hunyadi keserű vizek). Külön tárlót kapott a parádsasvári forráshelyű és ott palackozott "Parádi víz", mely az alkáli-hidrogénkarbonát mellett ként is tartalmaz. A Parádi vizet a kórház betegei ivókúra formájában fogyasztják. A gyűjtemény tárlóiban az ásványvizekről és a régi Parádfürdőről szóló újságcikkek, képek láthatók.

Információ a kórház portáján kérhető.

Parádfürdői Állami Kórház

 

Kénes-hidrogénkarbonátos savanyúvíz

(csevice vagy parádi víz)

 

 

Gyomor- és bélbetegségek, cukorbetegség, hasnyálmirigy- és epebetegségek esetén, krónikus székrekedésben, valamint hurutos kórképekben (légúti-húgyúti hurutok) hatásos. Kizárólag ivókúra formájában alkalmazza az egészségügyi szakma. Ezen termékek egy része kereskedelmi forgalomban is megvásárolhat, Parádsasváron és Parádon több helyen is.

A Palackozás már nem az Ybl tervei alapján készült ivócsarnokban történik.
Vasas-lítiumtartalmú savanyúvíz

(Clarissa-forrás)

 

Parádóhuta délkeleti végében, az erdő szélén bújik meg a Clarissa-forrás. Szénsavtartalmával a szervezet hőmérsékletét növeli, gyorsítja a vérkeringést, vastartalma miatt pedig a vérképzésben van jelentősége. Ivókúra formájában használatos.

Ugrás az oldal tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!