BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

TÁJHÁZ


Helyszín: Parád, Kossuth út 53.

 

Jegyárak:

Felnőtt: 300, Ft

Gyermek, nyugdíjas: 200,- Ft


KEDVEZMÉNYES LEHETŐSÉG, HA PARÁD HÁROM KIÁLLÍTÓHELYÉRE (Asztalos Johák fafaragó kiállítása, Palóc ház, Tájház) ELLÁTOGAT, AKKOR ELÉG EGY HELYEN MEGVÁLTANI A KEDVEZMÉNYES JEGYET, MELY MIND A HÁROM KIÁLLÍTÓHELYRE ÉRVÉNYES.

Jegy a három helyre: 600,- Ft

 

Mindhárom kiállítóhelyen ingyenes tárlatvezetés.


Bejelentkezés (csoportoknál célszerű): 20/456-7007

E-mail: paraditurizmus@gmail.com

 


2000-ben, a Millennium tiszteletére gyűjtötte a kiállítás anyagát a parádi Nyugdíjas Klub közössége, mely a településen fennmaradt, megmaradt palóc viselet és életmód tárgyi eszközeit mutatja be. Látható egy eredeti nyoszolya (ágy) a hozzátartozó kellékekkel, eredeti parádi dunyha, párnák (fejelek), derékalj, szalmazsák, lepedő, sátorlepedők. Számos vászonból készült ruha, törölköző, asztalterítők, tarisznyák, valamint a menyasszonyi kelengyeláda, mely a palóc házak egyik legjellegzetesebb, leginkább fennmaradt darabja. A palóc viselet több ruhadarabja, a sok alsószoknyás, bő ingvállas ruhák, az arany és ezüst csipke fejviselet, valamint a fekete színű ruhák, melyet ötven felett hordtak a nők.
A férfiak vászon ruházata, majd a háború után elterjedt piccses nadrág, posztó mellény és még számos ruhadarab állít emléket a XIX. és XX. század első felében használt viseleteknek.

Megtekinthetőek a kenderfeldolgozás eszközei, a kendertörő, a tiloló, a gereben, a guzsaly, a motolla, a gombolyító, a csőrlő, orsó, vetélő és a szövőszék (eszváta). Rokkán leginkább gyapjút fontak.

Látható a mosóteknő, mángorló, sújkoló – a korabeli mosás eszközei, valamint gyerekbútorok az ülcsik, etetőszék, bölcső is.


Ugrás az oldal tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!