BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

ASZTALOS JOHÁK NÉPI FAFARAGÓ HAGYATÉKI KIÁLLÍTÁSA

ÉS A PALÓC ÚT SZEKRÉNYGALÉRIÁJA

 

Helyszín: Parád, Kékesi út 2.


Nyitva:

Hétfő: szünnap

Keddtől-vasárnapig: 10-16 óráig


Jegyárak:

Felnőtt: 300, Ft

Gyermek, nyugdíjas: 200,- Ft


KEDVEZMÉNYES LEHETŐSÉG, HA PARÁD HÁROM KIÁLLÍTÓHELYÉRE (Asztalos Johák fafaragó kiállítása, Palóc ház, Tájház) ELLÁTOGAT, AKKOR ELÉG EGY HELYEN MEGVÁLTANI A KEDVEZMÉNYES JEGYET, MELY MIND A HÁROM KIÁLLÍTÓHELYRE ÉRVÉNYES.

Jegy a három helyre: 600,- Ft

 

Mindhárom kiállítóhelyen ingyenes tárlatvezetés.


Bejelentkezés (csoportoknál célszerű): 20/456-7007


E-mail: paraditurizmus@gmail.com

 Asztalos Johák Parádon, palóc családban született 1924-ben, 1980-ban halt meg.

Szabadidejét eleinte a pásztorfaragás töltötte ki, majd később a palóc élet nehézségeit, szépségeit illetve a betyárvilág legendáit örökítette meg fába vésve életnagyságú szobraiban, domborműveiben, kisplasztikáiban.
Az 1960-as évektől a mester lakásán
működött a kiállítás, melyet özvegye vitt tovább. Majd pedig a felesége halála után, 2006-ban kerültek a megmaradt alkotások a Parádi Önkormányzat tulajdonába, amely jelenleg is működteti a kiállítótermet.
A mester 1973-ban a Palócasszony gyermekkel című munkájáért a
Nemzeti Galéria Nívó díját, 1978-ban pedig a Népi iparművész címet kapta meg, de több művét is díjazták kiállításokon. Pl. a Vadászkupa alkotása ezüst emlékérem elismerésben részesült.
Sok nóta és a néphagyomány mellett már a mester szobrai is őrzik a régi betyárvilág emlékét.
Vidróczki Marci és Pintér Pista, a Mátra és a Bükk betyárjai. Rózsa Sándor az Alföld, Sobri Jóska pedig a Dunántúl, a Bakony híres betyárja volt.A palóc élet és a betyár világ mellett érdekelte a történelmi múlt is, melyet táblaképeken meg is örökített.A Vérszerződést és a Csodaszarvas legendáját egy-egy évforduló alkalmából készítette, emlékezve a történelem ezen időszakára.

A kiállításon többek között látható egy cigány házaspár, egy hadirokkant szobra mellett egy díjnyertes alkotása is, melyet II. Rákóczi Ferenc 300. születésnapja alkalmából készített, mely a Rákóczi szabadságharcnak állít emléket. Az 1976-os pályázaton ez a munkája első helyezést ért el. Táblakép sorozat mutatja be a föld megmunkálását a szántástól a cséplésig, és a palóc lakodalmi jeleneteket is.

Asztalos Johák emlékét megérdemelt tisztelet övezi, hiszen még életében igyekezett alkotásait együtt tartani, halála után pedig özvegye tartotta fel utána az akkor még magángyűjteményt. A mester óhaja vált valóra azzal, hogy lányától az önkormányzat vásárolta meg az örökséget.A kiállítóterem teret biztosít a Palóc út Szekrénygaléria kiállításának is. Kortárs népi iparművész által készített bútorok, és további népi iparművészek, kézművesek és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet termékei tekinthetők meg.Ugrás az oldal tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!