BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Ilona-völgy indító tábla

Feltöltés alatt...

A 2017-ben alakult Tegyünk Parád Kincseiért közösség célul tűzte ki, hogy az Ilona-völgyben új információs táblákat helyez ki közösségi munkában.

A táblák legyártási költségére adománygyűjtési kampányba fogtunk, s a befolyt adományokból tudtuk a projektet megvalósítani. Az adományozók, adományok kimutatása az oldal alján található.

Munkánkat támogatta a Bükki Nemzeti Park, amely a nagy tábla teljes kivitelezését magára vállalta, és az Egererdő Zrt. Parádfürdői Erdészete is, akik a táblák kihelyezésénél segítettek.

A táblák  nyomvonala a Bükki Nemzeti Park Ilona-völgyi geológiai tanösvényén helyezkedik el, kibővítve néhány további látnivalóval.


 

Az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve. Az Ilona-völgy határvonal az eocén és a miocén vulkáni képződmények (a rétegvulkáni andezithez kapcsolódó szinesérc-tartalmú telérek és a miocén andezittelérek), valamint az oligocén tengeri üledékes kőzetek között.


A tanösvény távolsága oda-vissza a kaputól 11 hely felkeresése esetén kb. 13 km. A várbükki elágazótól megfelelő cipő (túrabakancs, zárt sportcipő) használata ajánlott.


Nehézségi foka közepes. Időben 3-4 órát kell rászánni, szintemelkedés 300 m.


Kibővített állomások:

 1. Etelka-táró: Az ércbányászati tevékenység első nyoma a környéken. Réz- és ezüstércet termeltek ki itt.
 2. Rákóczi-fa
 3. Vaskapu-ereszke
 4. Mária-kép
 5. Mélyszinti kutatás
 6. Timsós-fejtés útbaigazító tábla
 7. Timsós-fejtés helyszíni tábla
 8. Szent István-csevice
 9. Kikerics-rét
 10. Visszhang-rét
 11. Gesztenyefasor
 12. Várbükki-elágazó, útbaigazító tábla
 13. Ördöggátak
 14. Ilona-völgyi homokkő feltárás
 15. Ilona-völgyi vízesés

Tábla igazít útba a Timsós-táró új megközelítő ösvénye felé és a Várbükki elágazóban is.

 

 

 

*

Jelenleg az Ilona-kapu mellett állunk.

 

A tábla  helyén állt valamikor a Károlyi vadászbirtokhoz tartozó Vadászlak, Jagdhaus. Ez valójában egy őrház, porta funkciót látott el. Írásos leíratok nem maradtak róla. 

 

 

Az Ilona-kapu után a völgyben 13 kisebb tábla segít az eligazodásban, 2 tábla pedig visszafelé, a 24-es fő út irányában található, melyeken QR kód segítségével további információk érhetőek el.

 

Az Etelka-táró és a Rákóczi-fa visszafelé, az Ilona-patak mellett haladva érhetőek el. Mindkét helyen található kis tábla, amelyről QR kód segítségével további információk érhetőek el. Utóbbinál a Károlyi kastélyról és a Károlyiakról is lesz olvasnivaló.

 

A tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság előre bejelentett igény alapján szakvezetést biztosít a bejárásához, vagy helyi túravezetők is felkérhetők.

 

A tanösvény bejárásához füzet ingyenesen a Benzinkútnál található.


Forrás: Bükki Nemzeti Park

 

Köszönetünket fejezzük ki minden adományozónak, akik név szerinti, vagy adománydobozokba elhelyezett adományaikkal hozzájárultak az Ilona-völgy információs táblákkal történő ellátásához.

Adományozók:


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!