BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

BODONYI NÉPMŰVÉSZETI HÁZ


Elérhetőség: Bodony, Kossuth út 29.

Tel: 36/444-057

 

Látogatható a fenti telefonszámon történő bejelentkezéssel.

 A több mint fél évszázada alakult szövetkezet több heves megyei település alkotóházát tömöríti magába. Bodony, mint jellemzően mezőgazdasági település, évszázados hagyományokkal rendelkezik a szövés-fonás, hímzés művészetében. A faluban működő szövőházban a palóc tájvidék textíliáit természetes alapanyagokból készítik el az itt dolgozók. Jellemzően fehér szálhúzásos hímzéssel, keresztszemes hímzésekkel ellátott, a lakások díszítésére kiválóan alkamas darabokat készítenek (szőnyegek, függönyök, asztalterítők, párnahuzatok, Stb.).

 

 

Az alkotóházban hagyományos szövőszékeken folyik a munka a jellegzetes len, kender és pamutszőttesek készülnek. A házban a régi szőttesek, hímzések megtekintése mellett az újonnan elkészült darabok megvásárlására is lehetőség nyílik

 

BODONYI KINCSESHÁZ ÉS

NÉPI MOTÍVUMGYŰJTEMÉNY

 

Elérhetőség: Bodony, Dózsa György út 4.

Telefon: (+36) 36/364-235, (+36) 30/930-6835
E-mail: gal.krisztina@erdelyiturizmus.hu

 


Nyitva tartás: minden nap, 10.00-18.00Belépődíjak:


Motívumgyűjtemény: 300 Ft/fő

Kincsesház: 500 Ft/fő
Gyermekeknek 5 éves korig ingyenes.

A Bodonyi Kincsesház régi idők emlékét őrzi. Azokét az időkét, amikor "régi emberek" míves házakat építettek, amelyek az idők folyamán lassan-lassan az enyészeté lettek. Ez a ház nem erre a sorsra jutott, bár egykori lakói már új, jobb élet reményében nagy vizeken keresztül messzi földre hajóztak.
Mi "új emberek" már szinte csak romokra leltünk itt, de hittünk benne, hogy sok munkával és kitartással talán újra felbukkanhat az, ami egykoron állhatott itt, egy szépséges parasztház.

 


A házban mindenkit szívesen fogadunk, aki nem érzi rangján alulinak azt, hogy őseink munkája előtt tiszteletét tegye. Nálunk nincsenek üvegfalak vagy korlátok, amik elválasztanák a látogatókat a régi világtól, itt mindent meg lehet érinteni, és mi mindenkinek szívesen továbbadjuk azt a tudást, amit nekünk sikerült megtanulnunk a "régi emberektől", legyen szó egy régi bútordarab felújításáról, vagy akár a falszigetelésről, mellyel a házunkat tökéletesen szárazra alakítottuk.

A Népi Motívumgyűjtemény épülete a "régi emberek" idejében nyárikonyhaként szolgált. Az "új emberek" hanyagsága ezt a házikót még jobban megviselte, mint a főépületet. Fáradságos munkával és múltunkra gondosan vigyázó szakemberek segítségével ez az épület is újra életre kelt.
A falak mára színesen virítanak a sok-sok gyönyörű, réges-régi motívumtól, melyek valamikor "régi emberek" keze nyomán születettek, és melyek a mi kezeink között megújulva szolgálják az "új embereket".

 


A mi házunk körül állatok is élnek. Burkus kutyus és a két cica mellett kecskék és nyulak is laknak a kertben, a még építés alatt álló, tulipános kerítésű ólakban.
Az idő alatt, míg a felnőtt "új emberek" összegyűjtögetett kincseinkben gyönyörködnek, addig az apróbb "új emberkék" akár meg is simogathatják állatkáinkat. Sőt, a kecsketejből készült termékeket (sajt, túró, orda, körözött, kefir) kóstolni is lehet nálunk, és aki megszerette őket, vásárolhat belőlük magának.

 

LES GÁBOR FAZEKAS - NÉPI IPARMŰVÉSZ

 

Elérhetőség: Bodony, Kossuth út 55.
Telefon: 20/4233965

 

 

A Bodonyban élő erdélyi születésű fazekas munkáira főként az erdélyi fazekasság formái, motívumai jellemzőek.
Bővebben itt: Fazekasság

LES NORBERT ÉS LES BERNADETT FAZEKASOK

A fiatal fazekas házaspár kerámiáit az ősi szkíta-magyar művészet motívumai és székely-magyar rovásírásos szövegek díszítik.

 


Bővebben itt: Fazekasság


Elérhetőségeik:

Les Norbert Gábor és Les Bernadett
3243 Bodony, Kossuth u. 4.
les.bernadett@freemail.hu
Tel: 06/30-2383595, 06/30-9105813

 

MÚLT ÉS JELEN GYŰJTEMÉNYElérhetőség: Bodony Virág út 1/A.Telefon: 36/374-150
Fejes László lakása: Bodony, Árpád út 53.Nyitvatartás:
Hétfő: zárva

Keddtől péntekig: 10-17h
Szombat: 10-17h
Vasárnap: 10-15h

 

 

A kiállítás a közelmúlt tárgyi emlékeit, és használati tárgyait mutatja be, melyeket Fejes László évtizedek óta gyűjtött össze családja és ismeretségi köréből. A tárgyak többségéhez a házigazdának számos személyes élménye is kötődik. Minden darab szorosan kapcsolódik Bodony és környékének történelméhez, felelevenítve az elmúlt száz esztendő lakberendezési, életviteli és kulturális szokásait, hagyományait.
A gyűjtemény 2004 óta látogatható.


 

SZENT MIHÁLY RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

 

A templom megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges a faluban lakó Máriás Nővéreknél,
tel.: (+36) 30/389-5452

 


A XV. században épült, bár az 1332-37. évi tizedjegyzékben a Bodon névalak mellett plébániaként említik. A török utáni első összeírás 1696-ban elhagyott templomként jelöli.
1720 körül Szent Mihály tiszteletére szentelt templomként írják le.
1732-ben a templom első plébánosa, Széles János restauráltatta.
1770-ben épült a torony, majd Grassalkovich Antal 1776-ban a teljes templomot átépítette és kőtoronnyal bővítette.
1606-ban egyházni zsinatnak adott helyt.
1975-1985 között újabb teljes rekonstrukción esett át Fias István atya vezetésével. Ekkor került sor a XV. századi Gót szentély feltárására, a freskók bemutatására a XVII. századbeli Pasztofórummal és a lábazati díszítéssel. Ekkor újították fel a nyolc változatú barokk orgonát is.
A szentélyben temették el 1770-ben Kovács Györgyöt, és 1777-ben a torony alatti kriptában Gallay József plébánosokat.

A templom körül stáció, Jézus keresztre feszítése látható.

 A bodonyi plébániát
1777-ben építették. Az 1782. évi megyei közigazgatási iratok a paplakot faépületnek írták le, amely közel állt az összedőléshez. A mai klasszicista stílusú egyszerű plébánia háza a XIX. sz. első feléből származik, műemléki védelem alatt áll.

 


A harangláb
a temetőkertben a XVII. században épült, ma is működik felújított állapotában.

 


 

A világháborús emlékmű a Kossuth utcában tekinthető meg.


PANORÁMA ÚT A KOPASZON

 

 

A település kiemelkedő pontján, a Kopasz nevű dombon kialakított tisztáson, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Mátrára és a falura. A kilátóhoz vezető út gondozott, és már a falu központjában tábla jelzi az útvonalat. Távolsága a központtól 1 km, elérése kényelmes sétával 10-15 percet vesz igénybe. Autóval 450 m-re közelíthető meg, parkolóhely a fenyőerdőhöz közel van.


A BODONYI HORGÁSZTÓ

 

A Kiskata-réti víztározó a környék egyik legjobban kiépített horgásztavaként működik. A horgászokat parkosított, szépen rendbetett környezetben várják településünkre.

 


 

A tó a falu központjától kb. 2 km-re található, festői táji környezetben.

Az ősszel idelátogatók este a tó környékén szarvasbikák bőgését is megtapasztalhatják.

A több napra érkező horgászok a tó partján sátorozhatnak, de választhatnak szállást igényes vendégházaink közül is.

A tó a falu nyugati határában található, megközelíteni a Petőfi utcán végighaladva lehet.

Információk horgászoknak
Horgászni napijegy kiváltásával lehet. A napijegy díja 3.300 Ft (2012). Ezért az összegért elvihető 2 db ponty, 1 db egyéb nemes hal és 3 kg kárász ill. keszeg.

További információk az alábbi elérhetőségeken kérhetők:


Vince János (üzemeltetés) - koloid@freemail.hu
Béres József (halőr) - 20/976-3186
Kovács András (halőr) - 30/690-8248

Forrás:

Bodony honlapja

 

Bodony, az én falum

Ugrás az oldal tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!