BejelentésParád idegenforgalmi és turisztikai látványosságai, szolgáltatásai
A látnivalókat képen is megnézheted, de a beszélgetéseket semmi sem pótolja.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Kikerics rét

Feltöltés alatt...

A Csevice kúttól indulva a vízesés felé bal oldalon látható augusztus végén, szeptemberben a kikerics virágzás. 

"A kikerics (Colchicum) a liliomvirágúak (Liliales) rendjében a kikericsfélék (Colchicaceae) családjának névadó nemzetsége.

Tudományos neve a Fekete-tenger keleti-délkeleti partjainál kialakult Kolkhisz ókori királyság nevéből származik. A monda szerint Médeia kolkhiszi királylány (és legendás boszorkány) kikericset használt varázsszereinek előállításához. Méregtartalma miatt a népnyelvben a kikirics, kükörics, kükirc vagy kükerc név mellett gyakran kutyadöglesztőnek is nevezték.

A növény hagymagumója télálló, meglehetősen nagy; belőle akár 6-8 termetes virágot is kihajthat.

Virágai rózsaszínek, lilák vagy fehérek - az egyetlen, sárga virágú faj a sárga kikerics (Colchicum luteum). Virágai nagyon hasonlítanak a krókuszéhoz. A legkönnyebben úgy különböztethetjük meg őket, hogy krókusznak három porzószála van, a kikericsnek pedig hat.

Évelő. A nemzetség legtöbb tagja a leveleit tavasszal, virágját pedig ősszel hozza. Néhány faj (így például a magyar kikerics és a sárga kikerics) tavasszal virágzik. A tavasszal virágzó kikericsek virágai levelek között nyílnak; az ősszel virágzók levelei tavasszal bukkannak elő. A tavasszal virágzók fajok virágai kisebbek.

Termése tok. A magvak kora nyáron érnek be. A hangyák terjesztik őket, mivel a szemeket borító kéreg sok keményítőt tartalmaz, ezért kedvelt eleségük.

Fiókhagymákkal kiválóan szaporítható.

A növény egyes részeit (főleg hagymáját) régebben az orvostudomány használta fel, mert egy kolchicinnek nevezett, igen mérgező tropolon-alkaloidot tartalmaznak. Ez a vegyület légzés- és szívbénulást okozhat, de egyben sikeresen gátolja a daganatos sejtek osztódását, valamint az akut köszvényes roham kezelésében fontos gyógyszer. Ma főleg a genetikusok használják egyes növényfajok keresztezésénél, hogy megváltoztassák a növekedést és a kromoszóma-képleteket, robusztus, poliploid fajtákat állítsanak elő.

A legelőt az állatok elkerülik."

 

Forrás: Wikipédia

Fotó: Csikós Csaba
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!